|

Recital – Ninosllav Dimov, saksofon

Të nderuar, Qendra Informative Kulturore – Shkup ju fton në recitalin nga Ninosllav Dimov, saksofon, në nderë të 200 vjetorit të lindjes së Adolf Sax (1814 – 1849), disenjator, inovator i instrumenteve muzikore, i cili do të mbahet me 25 nëntor 2014, në sallonin 19:19, me fillim në orën 20:00.

Të nderuar,

Qendra Informative Kulturore – Shkup ju fton në recitalin nga Ninosllav Dimov, saksofon, në nderë të 200 vjetorit të lindjes së Adolf Sax (1814 – 1849), disenjator, inovator i instrumenteve muzikore, i cili do të mbahet me 25 nëntor 2014, në sallonin 19:19, me fillim në orën 20:00.
Antoine-Joseph Sax, I biri I Charles-Joseph Sax, prodhues i instrumenteve muzikore frymore, ka lindur në Dinan, Belgjikë, në një kohë kur revolucioni industrial ishte në lulëzim e tij. I nxitur nga dëshira për industrializimin dhe inovacionet e përditshme nga një moshë të re në punëtorinë e të atit filloi të eksperimentonte me dizajne të reja të instrumenteve muzikore, në mënyrë që të dy flautat e tij dhe një klarinet morrën pjesë në konkurs, kur ai ishte vetëm 15 vjeç. Ai vetë ka studiuar këto dy instrumente në Konservatorin Mbretëror në Bruksel.
Pas diplomimit, vazhdon me risi në krijimin e instrumenteve të reja muzikore. Inovimi i parë më i rëndësishëm ishte përmirësimi i dizajnit të klarinetës bas, të cilën ai e patentoi në moshën 24 vjeqare. Në 1841 ai shkoi në Paris, ku krijoi një seri të re të instrumenteve të cilat janë paraqitur në vitin 1844. Këto instrumente janë të njohura si saksgorn dhe kanë arritur sukses të madh , përdoren edhe sot gati në të gjitha orkestrat ushtarake, frymore madje edhe orkestra simfonike.
Edhe pse saksofoni nuk u bë asnjëherë një instrument standard në orkestër simfonike, nuk ia pakëson vlerën apo popullaritetin. Përkundrazi, sot jemi dëshmitarë se saksofoni është ndoshta instrumenti më popullor në botë, duke zënë vend e në çdo zhanër të muzikës, I këndshëm dhe interesant si për publikun, për kompozitorë dhe për interpretuesët vetë.

Similar Posts