|

Ekspozitë me printimet e krijimtarisë së Jirzhi Trnka nga R.Çeke

Në Qendrën Informative – Kulturore në Shkup do të bëhet hapja e ekspozitës me printimet e krijimtarisë së Jirzhi Trnka nga R.Çeke të titulluar “Fantazia e ofruar” me rastin e 100 vjetorin e lindjes së tij, që do të mbahet në datën 24 shkurt,2012 (ditë e premte) në Sallonin Imperial 2, në orën 19:00

Jirzhi Trnka (1912Pilsen – 1969Pragë) – një nga figurat kryesore në artin çek të shekullit të 20-të dhenjë nga animatorët më të mëdhenjë evropian dhe botëror që kanë kontribuar në fillimet e formimit tëanimacionit të kukullave.
 E kanë quajtur Walt Disney i Lindjes.

1929 – 1935  ka studiuar në Universitetin e ArteveDekorative në Pragë.
Artist univerzal  punon grafika, disejn grafik, kukulla, piktura, skulptura, libra të ilustruar, pamje, filma vizatimor, filma të animuar me kukulla, regjisure ).
1936  hap të parë teatrin e vet kukull  më vonë shndërrohen  studio parë Çeke animacion.

1936- hapë teatrin e tij të parë i cili më vonë transformohet në studion e parë çeke për animim.

1947- inçizon filmin e tij të parë dhe favorit të animuar me kukulla ‘ Vitet Çeke’.

1959- inçizon filmin e gjatë artistik ‘Ëndrra e natës verore’ – i cili është kulmi i animimit botërorë të kukullave.

Ka ilustruar mbi 100 libra, a ka inçizuar me dhjetëra filma të animuar me kukulla.

Temat në filmat e animuar janë: folklori popullorë, adaptimi i të thënave çeke dhe atyre botërore, tema nga përditshmëria, kritika mbi shoqërinë bashkëkohore, krijimtaria e lirë e njeriut etj. Në të gjithë filmat e tij muzika është pjesë përbërëse e tij dhe e funksionalitetit të filmit.

Është fitues i një numri të madh çmimesh dhe mirënjohjesh mes të cilave janë: çmimi për ilustrim ‘Hans Kristijan Anderson’ 1968 si dhe çmimin e parë dhe  mirënjohjen botërore për filmin ‘Kafshë dhe banditë’ në festivalin e Kanit. Jirzhi Trnka është i respektuar edhe për ndikimin që ka pasë mbi animimin bashkëkohorë, duke i inspiruar dhe animatorët më të mëdhenjë botërorë, siç janë Jan Shvanjksmajer, Jirzhi Barta, Teri Giljam, Tim Barton etj.

Ekspozita do të jetë e hapur nga 3 Marsi i vitit 2012.

Similar Posts