|

Ekspozitë e Nikolla Martinovskit

Nikolla Martinovski, më 04 nëntor 2009 (e mërkurë) në orën 20:00. Nikolla Martinovski (Krushevë, 1903- Shkup 1973), piktor dhe pedagog, njëri nga themeluesit e pikturimit modern maqedonas. Është diplomuar në Shkollën e arteve të bukura në Bukuresht, 1927.

Qëndrim studimor në Paris, 1927-1928. Ekspozita të shumta të pavarura në Shkup, prej vitit 1929, në Beograd, Zagreb, Dizhon dhe Paris. Është anëtar i AMSHA, i grupit “Oblik” të Beogradit, profesor i Shkollës së arteve aplikative në Shkup dhe drejtor i Galerisë nacionale të Maqedonisë. Është laureat i çmimeve 11 Tetori (1959 dhe 1964) dhe KAÇKM, në vitin 1967. Krijimtaria e tij, kryesisht ekspresioniste, kryen ndikim të madh në formimin e pikturimit bashkëkohor në Maqedoni.

Similar Posts