“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

Емил Ниами дипломирал на Филолошкиот факултет Блаже Конески во Скопје на групите за руски јазик и книжевност и американски студии. Работи во А1 телевизија и во дневниот весник Време на различни позиции. Во 2007 година ја одбранил магистерската дисертација Паронимите во македонскиот во споредба со рускиот јазик. Истата година заминува…

“СВЕТЛИНАТА НА УБАВИНАТА И УМЕТНОСТА” – МИМОЗА РАЈЛ

“СВЕТЛИНАТА НА УБАВИНАТА И УМЕТНОСТА” – МИМОЗА РАЈЛ

Мимоза Рајл дипломирала на Филозофскиот факултет во Скопје,постдипломските студии ги продолжила во областа на Современата Филозофија наобразованието и културата,методологија на науката на Европските јазици,каде ги завршува и докторските студии.Пишува поеми,објавува поезија во неделни списанија (поголемиот број публикации се поврзани со културата) Работела како координатор и уредник во Македонска Телевизија и…

„Сите заедно, за сите поубаво“ – Сељами Кољоња

„Сите заедно, за сите поубаво“ – Сељами Кољоња

Почитувани,КИЦ – Скопје има чест и задоволство да Ве покани на настанот „Сите заедно, за сите поубаво“ – Концерт рецитал на Сељами Кољоња со неговиот музички бенд. Концертот ќе се одржи на 28.05.2021 со почеток од 19:00 часот, во Филхармонија на Република Северна Македонија. * Салата ќе биде исполнета 30%…

“Глочка школка”,од Борче Панов

“Глочка школка”,од Борче Панов

Почитувани,Културно-Информативен Центар – Скопје, организира промоција на книгата “Глочка школка”,од Борче Панов, на ден,21.05.2021г., почеток во 17:00, во паркот пред КИЦ – Скопје. Борче Панов роден во Радовиш.Дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје.Член е на ДПМ од 1998г.Неговата поезијае застапена во повеќе антологии и панорами на современата македонска поезија, како…

“Графиката –заеднички јазик”

“Графиката –заеднички јазик”

Здружение СЕНСУС – Скопје , во рамките на проектот “Графиката –заеднички јазик”, на 05 мај 2021, ја постави финалната изложбата со графике во салонот Империал 1 во Културно Информативниот Центар во Скопје. На изложбата учествуваат 30 ученици од различни основни училишта од Скопје кои ги создале линорезите во период од…

ТРИБИНА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ДЕНЕС

ТРИБИНА БЛАЖЕ КОНЕСКИ ДЕНЕС

Почитувани, Културно – информативниот центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на трибина на темата БЛАЖЕ КОНЕСКИ ДЕНЕС, по повод 100 години од неговото раѓање,во паркот пред КИЦ – Скопје (со неопходната дистанца меѓу присутните и заштитни маски). На трибината ликот и делото на Конески ќе…