Промоција на книгата “4×9”

Промоција на книгата “4×9”

Гоце Ристовски-прозен и драмски автор.Негови книги се продаваат на значајни интернет продавници и библиотеки во САД и Европа и се чуваат во еминентни светски библиотеки. Автор е на книгите:”Око раска и видело”, “Шишков”, ”Гола вода” и многу други. Неговата драма “9” е праизведена во 2016г. во Културниот центар во Нови…

„(И)стории од долапот – избор од македонската народна еротика”Ана Мартиносka

„(И)стории од долапот – избор од македонската народна еротика”Ана Мартиносka

Ана Мартиноска (Скопје, 1972) е професорка, научничка во областа на фолклорот, литературата и културата, колумнистка на родови и културолошки теми, феминистка и активистка за родова рамноправност.Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности. Од 1996 год. д-р Мартиноска е вработена во Институтот за…

“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

Емил Ниами дипломирал на Филолошкиот факултет Блаже Конески во Скопје на групите за руски јазик и книжевност и американски студии. Работи во А1 телевизија и во дневниот весник Време на различни позиции. Во 2007 година ја одбранил магистерската дисертација Паронимите во македонскиот во споредба со рускиот јазик. Истата година заминува…

“СВЕТЛИНАТА НА УБАВИНАТА И УМЕТНОСТА” – МИМОЗА РАЈЛ

“СВЕТЛИНАТА НА УБАВИНАТА И УМЕТНОСТА” – МИМОЗА РАЈЛ

Мимоза Рајл дипломирала на Филозофскиот факултет во Скопје,постдипломските студии ги продолжила во областа на Современата Филозофија наобразованието и културата,методологија на науката на Европските јазици,каде ги завршува и докторските студии.Пишува поеми,објавува поезија во неделни списанија (поголемиот број публикации се поврзани со културата) Работела како координатор и уредник во Македонска Телевизија и…

“Глочка школка”,од Борче Панов

“Глочка школка”,од Борче Панов

Почитувани,Културно-Информативен Центар – Скопје, организира промоција на книгата “Глочка школка”,од Борче Панов, на ден,21.05.2021г., почеток во 17:00, во паркот пред КИЦ – Скопје. Борче Панов роден во Радовиш.Дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје.Член е на ДПМ од 1998г.Неговата поезијае застапена во повеќе антологии и панорами на современата македонска поезија, како…

Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември
|

Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември

Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември која се доделува за остварувања во областа на политичкиот, културниот и општествениот живот во земјава.Добитникот, како што соопшти Министерството за култура, е награден за неговиот придонес во унапредување на литературното творештво во Република Северна Македонија.За престижната награда, Акадамик Али Алиу…

“ЦРНО на БЕЛО” од Игор Јовчевски , и Стрип магазин “Деветка”

“ЦРНО на БЕЛО” од Игор Јовчевски , и Стрип магазин “Деветка”

Почитувани, Културно-Информативен Центар – Скопје, организира промоција на книга со илустрации , “ЦРНО на БЕЛО” од Игор Јовчевски , и Стрип магазин “Деветка”,од издавачката куќа СТРИП КВАДРАТ,на ден,4.09.2020г. во паркот пред КИЦ-Скопје, со дистанца меѓу посетителите и заштитни маски на посетителите , учесниците и организаторите ,почеток во 18:00часот.Промотори ќе бидат,Душко…

“Графитот , рак, мерак и глупак !!!” од Ленче Китанова

“Графитот , рак, мерак и глупак !!!” од Ленче Китанова

Почитувани, Културно-Информативен Центар – Скопје, организира промоција на книгата „Графитот , рак, мерак и глупак !!! од Ленче Китанова , на ден,9.07.2020г. Бифе Тафталиџе, во19:00часот.Промотор на книгата ќе биде Татјана Гогоска,извадоци од книгата ќе чита Саша ШотаровскиНастанот ќе оди LIVE STREAM, на фб страната на КИЦ-Скопје.

“Мое виножито” од , Даниела Ангелова -Прнарова

“Мое виножито” од , Даниела Ангелова -Прнарова

Почитувани, Културно-Информативен Центар – Скопје, има особена чест и задоволство да ве покани на промоција на книгата “Мое виножито” од , Даниела Ангелова -Прнарова , на ден,9.07.2020г. Бифе Тафталиџе, во18:30часот.Промотор на книгата ќе биде Татјана Гогоска,извадоци од книгата ќе чита Саша Шотаровски,водител Елена Максимовска.Настанот ќе оди LIVE STREAM, на фб…

“Бура од емоции”од Симона Николова

“Бура од емоции”од Симона Николова

Почитувани, Културно-Информативен Центар – Скопје, иорганизира промоција на книгата „Бура од емоции”од Симона Николова , на ден,9.07.2020г. Бифе Тафталиџе, во18:00часот.Промотор на книгата ќе биде Татјана Гогоска,извадоци од книгата ќе чита Саша Шотаровски.Настанот ќе оди LIVE STREAM, на фб страната на КИЦ-Скопје.