30 ГОДИНИ УМЕТНОСТ од ликовниот уметник РЕШАТ АХМЕТИ..

30 ГОДИНИ УМЕТНОСТ од ликовниот уметник РЕШАТ АХМЕТИ..

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 1, од 10 – 24 септември 2020 год. ќе биде отворена Јубилејната изложба – 30 ГОДИНИ УМЕТНОСТ од ликовниот уметник РЕШАТ АХМЕТИ..На изложбата ќе бидат изложени дела изработени на хартија во техника акрилик и масло., од циклусоте: „Лирска…

ОБОЕН ВЕТАР ФУ од БЛАШКА МИЕВА

ОБОЕН ВЕТАР ФУ од БЛАШКА МИЕВА

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 2, од 25 јуни 2020 год. ќе биде отворена изложбата на слики насловена ОБОЕН ВЕТАР ФУ од БЛАШКА МИЕВА.

СЛОБОДЕН ВЛЕЗ  од ликовниот уметник МАРИЈА ТАЛЕСКА.
| |

СЛОБОДЕН ВЛЕЗ од ликовниот уметник МАРИЈА ТАЛЕСКА.

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 2, од 11 – 24 јуни 2020 год. ќе биде отворена изложбата на цртежи насловена СЛОБОДЕН ВЛЕЗ од ликовниот уметник МАРИЈА ТАЛЕСКА.

ЦРНО – ШАРЕНО од ликовниот уметник ДАРКО АНИЦИН.
|

ЦРНО – ШАРЕНО од ликовниот уметник ДАРКО АНИЦИН.

Ве информираме дека во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 2, од 27 мај до 10 јуни 2020 год. ќе биде отворена изложбата на цртежи насловена ЦРНО – ШАРЕНО од ликовниот уметник ДАРКО АНИЦИН.

ИЗЛОЖБА НА ЛИКОВЕН УМЕТНИК ОД ПРИШТИНА, МЈЕЛМА ГОРАНЦИ ФИРЗИ
|

ИЗЛОЖБА НА ЛИКОВЕН УМЕТНИК ОД ПРИШТИНА, МЈЕЛМА ГОРАНЦИ ФИРЗИ

ИЗЛОЖБА НА ЛИКОВЕН УМЕТНИК ОД ПРИШТИНА, МЈЕЛМА ГОРАНЦИ ФИРЗИ ВО КИЦ – СКОПЈЕ Во Културно Инфпрмативен Центар – Скопје ќе се одржи изложба на ликовен уметник Мјелма Горанци Фирзи од Р. Косово, насловена “ЈАС ЦВЕТ“. Изложбата ќе се одржи на 4 мај 2016 година, во 20:00 во салонот Империал 2….

„Играш како што другиот ти свири“ од  ИСМЕТ РАМИЌЕВИЌ

„Играш како што другиот ти свири“ од ИСМЕТ РАМИЌЕВИЌ

Мултимедијалниот проект од Циклусот МОЛК „Играш како што другиот ти свири“ од ликовниот уметник ИСМЕТ РАМИЌЕВИЌ. Скулпторскиот интерктивен проект претставува серија од различни удирачки и жичани инструменти инспирирани од историјата на балканските, европските и азиските музички култури. Дискретната хибридна визуализација на музички инструменти чии тела дискретно се акцентирани и завршуваат…

„Надвор од Кутијата “ од ВЛАДО ПАВЛЕСКИ.
|

„Надвор од Кутијата “ од ВЛАДО ПАВЛЕСКИ.

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 1, вторник, 1 октомври 2019 год. во 20:00 ч. ќе се отвори изложбата на скулптури и слики насловена „Надвор од Кутијата “ од ВЛАДО ПАВЛЕСКИ. На изложбата авторот ќе се претстави со скулптури работени во материјал алуминиум и…

„Графиката: Заеднички јазик “
|

„Графиката: Заеднички јазик “

ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Продажниот ликовен салон, вторник, 28 мај 2019 год. во 15:00 ч. ќе се отвори изложбата „Графиката: Заеднички јазик “ на 20 ученици од ОУ „Лириа“ и ОУ „Реџе Рушит Зајази “. Организатор на изложбата е Здужението СЕНСУС од Скопје. Изложбата ќе биде отворена…

НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВО НА АМЕРИКАНСКИОТ ПОЕТ ЏОРЏ ВАЛАС
|

НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВО НА АМЕРИКАНСКИОТ ПОЕТ ЏОРЏ ВАЛАС

Џорџ Валас американски поет,роден 22март,1949г. , во Хемпстед,Њу Јорк.Во 1967г. ,се запишал на Универзитетот во Сиракјус,каде се запознал со Ален Гинсберк и студирал со В.Д.Снодграс, а по завршувањето во 1971г.му започнува дваесетгодишната  кариера на   истражување на Америка,Европа и Азија. Од 1988г.,ја започнува својата децениска работа како новинар и колумнист по…

„Патување по сон “,  графики и цртежи од Авни Џ. Бехлули.
|

„Патување по сон “, графики и цртежи од Авни Џ. Бехлули.

Aвни Џ. Бexлули  е роден 1960 год. во село Брезница, општина Бујановац. Во 1986 год. дипломира на Академијата за уметности во Приштина, оддел за скулптура, во класата на проф Агим Чaвдapбaшa. Во 1998 година мaгиcтpиpa  кај истиот професор. Во 1987 год. стана член на Друштвото на Kосовски  ликовни  уметници. Во…