„Звукот на Скопје“ градски летен фестивал

„Звукот на Скопје“ градски летен фестивал

„Звуците на чаршијата“, оваа година под девизата „Звукот на Скопје“ ќе прерасне во фестивал со многу новини и изменет концепт. Носечката манифестација на Културно информативниот центар – Скопје ќе биде во формат на дводневен скопски летен фестивал на отворено, на кој ќе настапат актуелни и свежи локални и интернационални имиња….

Промоција на книгата “4×9”

Промоција на книгата “4×9”

Гоце Ристовски-прозен и драмски автор.Негови книги се продаваат на значајни интернет продавници и библиотеки во САД и Европа и се чуваат во еминентни светски библиотеки. Автор е на книгите:”Око раска и видело”, “Шишков”, ”Гола вода” и многу други. Неговата драма “9” е праизведена во 2016г. во Културниот центар во Нови…

Изложба на ВАЛМИР АЗИРИ

Изложба на ВАЛМИР АЗИРИ

Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбените салони – Империјал 1 и 2, од 8 – 16 јуни 2021 год. во 19, 00 ч. ќе биде отворена изложба на дигитални принтови од ликовниот уметник ВАЛМИР АЗИРИ.

„Златни песни“ Астрит Стафаи & All star band

„Златни песни“ Астрит Стафаи & All star band

Почитувани, КИЦ – Скопје има чест и задоволство да Ве покани на настанот „Златни песни“ – Солистички концерт и промоција на албумот „Dedication“ на мултиинструменталистот Астрит Стафаи & All star band и гостинот Ардит Стафаи – вокал. Концертот ќе се одржи на 21.05.2021 со почеток од 19:00 часот, во Филхармонија…

„(И)стории од долапот – избор од македонската народна еротика”Ана Мартиносka

„(И)стории од долапот – избор од македонската народна еротика”Ана Мартиносka

Ана Мартиноска (Скопје, 1972) е професорка, научничка во областа на фолклорот, литературата и културата, колумнистка на родови и културолошки теми, феминистка и активистка за родова рамноправност.Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности. Од 1996 год. д-р Мартиноска е вработена во Институтот за…

CreArt – Јулија Поциуте и Владимир Илиевски

CreArt – Јулија Поциуте и Владимир Илиевски

Во рамките на европскиот проект CreArt под покровителство на Град Скопје во Изложбениот салон – Империјал 1 при ЈУ КИЦ – Скопје , на 22 јуни 2021 во 20.00 ч. ќе се отвори самостојната изложба на Јулија Поциуте ( Литванија ) и Владимир Илиевски (РС Македонија). Куратор на изложбата е…

“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

“РЕЧНИКОТ НА АНТОНИМИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК” од ЕМИЛ НИАМИ

Емил Ниами дипломирал на Филолошкиот факултет Блаже Конески во Скопје на групите за руски јазик и книжевност и американски студии. Работи во А1 телевизија и во дневниот весник Време на различни позиции. Во 2007 година ја одбранил магистерската дисертација Паронимите во македонскиот во споредба со рускиот јазик. Истата година заминува…