Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември

Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември која се доделува за остварувања во областа на политичкиот, културниот и општествениот живот во земјава.Добитникот, како што соопшти Министерството за култура, е награден за неговиот придонес во унапредување на литературното творештво во Република Северна Македонија.За престижната награда, Акадамик Али Алиу беше номиниран од Културно Информативниот… Continue reading Академик Али Алиу е добитник на државната награда 22-ри Ноември

Промоција на книгата” Caged – Новела за љубов”од Вулнет Мухареми

Вулнет Мухареми роден во Тетово , 1982 година, каде завршил основно и средно образование .Од 2000 година живее во Оксфорд, Англија, каде што студирал политички науки. Постдипломски студии завршил на Универзитетот во Ексетер, Англија.Автори кои имале големо влијание на неговото творештво се, Мартин Амис, Ле Клезио и филозофот Бодријар. Живее во Тетово и Париз. Вулнет… Continue reading Промоција на книгата” Caged – Новела за љубов”од Вулнет Мухареми

Published
Categorized as Друго

Caged – Новела за љубов” од Вулнет Мухареми

Културно-Информативен Центар – Скопје, организира Промоција на книга ” Caged – Новела за љубов” од Вулнет Мухареми , на ден 11.06.2019г. –Салон 19:19, почеток во 19:19часот. Книгата ќе ја промовираат, Салајдин Салиу,видео проекција LUMIERE,Теута Зекири-преведувач

ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВО НА АМЕРИКАНСКИОТ ПОЕТ ЏОРЏ ВАЛАС

Културно-Информативен Центар – Скопје, има особена чест и задоволство да ве покани на ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВО НА АМЕРИКАНСКИОТ ПОЕТ ЏОРЏ ВАЛАС , на ден, 03.06.2019г. –Салон 19,19, почеток во 18:00 часот/ Џорџ Валас американски поет,роден 22март,1949г. , во Хемпстед,Њу Јорк.Во 1967г. ,се запишал на Универзитетот во Сиракјус,каде се запознал со Ален Гинсберк и студирал… Continue reading ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВО НА АМЕРИКАНСКИОТ ПОЕТ ЏОРЏ ВАЛАС

”Книга за Анте”од Кристина Николовска

Културно-Информативен Центар-организира Промоција на книгата ”Книга за Анте”од Кристина Николовска,на ден,16.05.2019г. –Салон 19:19, почеток во 19:19часот. Книгата ќе ја промовираат,проф.др.Венко Андоновски и проф.др.Весна Мојсова Чепишевска,музичка изведба Глигор Гелебешев-клавир, Филип Божиновски- хармоника,водител на вечерта Дејан Лилиќ-артист.

Свечено доделување на Роман на годината за 2018 за Андова-Шопова во КИЦ

Писателката Николина Андова-Шопова вечерва во 19 часот во Културно информативниот центар (КИЦ) ќе ја прими наградата за Роман на годината за 2018, за нејзиното дело „Некој бил тука“, во издание на „Темплум“ . Наградата ја доделува Фондацијата за промоција и унапредување на културата „Славко Јаневски“. Престижното признание 18 години го доделуваше „Утрински весник“, а по… Continue reading Свечено доделување на Роман на годината за 2018 за Андова-Шопова во КИЦ

“ГИМНАЗИЈАДА“ – средба на таленти, 09.04-03.05.2019г.

Културната манифестација “ГИМНАЗИЈАДА“ – средба на таленти, веќе 10 години е присутна на културната сцена во град Скопје. Желбата за уметничко изразување, ги здружи младите таленти од средните училишта, кои во рамките на проектните активности, подготвуваат театарски престави по сопствено, сценарио, режија, актерска игра, сценско движење, кореографија, музика, сценографија и костимографија. Далечната 2009 година младите… Continue reading “ГИМНАЗИЈАДА“ – средба на таленти, 09.04-03.05.2019г.

Промоција на книгите

Промоција на книгите „Брзозборливо“ од Снежана Паноска, “Алтани и други” од Александар Михајловиќ и ”Последната книга на планетата Земја ” од Филип Петровски, на ден 13.09.2019г. , во Бифе Тафталиџе ,почеток во 19:00часот. Филип Петровски е роден на 26.06.1993 во Куманово. Дипломиран фаготист на ФМУ во Скопје. Зад себе го има и своето прво книжевно… Continue reading Промоција на книгите

„Пената на црниот бран“

Културно-Информативен Центар – Скопје,организира промоција на книгата раскази „Пената на црниот бран“, од Владимир Илиевски, издавач: Македоника литера, на ден 7.11.2018г. – Салон 19:19, почеток во 19:19 часот. Книгата ќе ја промовира, проф.др.Александар Прокопиев,извадоци од текст ќе чита,Љупчо Тодоровски -Упа,артист.