|

Рецитал, Сихана Бадивуку-Хоџа-виолина, Маја Кастратовиќ-пијано

Културно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на рецитал на Сихана Бадивуку-Хоџа-виолина, Маја Кастратовиќ,пијано, што ќе се одржи на 26.12.2014/петок/ во Салонот 19:19 во 20. часот. На програмата ќе бидат изведени дела од Дитрих,Шуман, Брамс, Креислер.

Културно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на рецитал на Сихана Бадивуку-Хоџа-виолина, Маја Кастратовиќ,пијано, што ќе се одржи на 26.12.2014/петок/ во Салонот 19:19 во 20. часот. На програмата ќе бидат изведени дела од Дитрих,Шуман, Брамс, Креислер.
Сихана Бадивуку е истакната албанска пијанистка,која потекнува од музичко семејство.Родена во Приштина. Дипломира и магистрира на славниот Конзерваториум „П.И.Чајковски“ во Москва во класата на проф.Е.Чугаева.Завршува мастер курс на високо ценетата “Akademia Chigiana“ во Сиена Италија.Учествувала на меѓународни натпревари за виолина.Има одржано многубројни концерти во земјава и странство.
Учествувала со истакнати уметници на камерни ансамбли. Има објавено ЦД „Брахмс Сонатас“ со пијанистот Јоуни Сомеро во Финска.
Маја Кастратовиќ родена во Скопје, дипломирала на престижниот московски конзерваториум „П.И.Чајковски“, а постдипломски студии во Скопје во класата на проф.Борис Романов
Настапувала со Македонската Филхармонија изведувајќи познати дела и има остварено бројни солистички концерти и настапи со камерни ансамбли. Има одржано многубројни концерти во земјава и странство,како и на меѓународни фестивали и е добитник на бројни награди.
Живее и предава часови по пијано во Словениј Градец Словенија.
Сихана Бадивуку-Хоџа и Маја Кастратовиќ имаат активна професионална соработка како дуо виолина-пијано, која започнала од1994па се до денес.

Similar Posts