|

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ПОРТРЕТОТ НА СЛИКАТА“ ОД СОФИЈА ГРАНДАКОВСКА

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ПОРТРЕТОТ НА СЛИКАТА“ ОД СОФИЈА ГРАНДАКОВСКА

Културно Информативен Центар – Скопје, ве поканува на промоција на книгата

„Портретот на сликата“, од Софија Грандаковска, издавач ГАЛИКУЛ, во Салон 19,19, на 10.03.2011год.(четврток), почеток во 19:19 ч.

Софија Грандаковска се занимава со интердисциплинарни истражувања во областа на компаративната книжевност и визуелната семиотика. Автор е на научната книга „Говорот на молитвата“ и на две поетски книги: „Осмиот ден“, “Препечено сонце“ и ко-приредувач на book-zine изданието ДОМА.

Д-р Грандаковска работи како асистент и професор во Институтот за општествени и хуманистички истражувања „Евро – Балкан“, каде предава современи теории на културата.

Книгата „Портретот на сликата“, обединува истражувања на дванаесет различни, но меѓусебно блиски теми, кои претставуваат живописен и возбудлив придонес кон развојот на семиотичките методи во проучувањето на уметничката креација, автентично и несекојдневно патешествие низ раскошните хоризонти на културната, стратегија на Македонија напластена низ вековите на творечкиот непрегор и огреана од жарот на богословите , поетите, фрескописците и иконописните мајстори.

Книгата ќе ја промовираат, проф,д-р Елизабета Димитрова и Тодор Чаловски.

Similar Posts