Мерита Халили и Раиф Хисени ансамбл на Montclair University, САД и “Кастриоти”.

Мерита Халили е една од најпознатите изведувачи на народната музика во Албанија. Мерита Халили е во брак со музичар од Митровица, Раиф Хисени и живее во Њу Џерси, САД. Родена во 1966 година во албанската престолнина Тирана, Мерита пораснала  на лирските песни на својот мајчин регион . Нејзиното деби во земјата дојде во 1983 година на рана возраст кога пееше на Националниот народен фестивал во градот Ѓирокастра.

Репертоарот за кој Мерита е најпознат е оној на градовите Централна Албанија (Средна Албанија), особено Тирана, Елбасан, Каваја и Драч. Таа го моделираше нејзиното пеење не само во семејната музика дури и во снимките на постарите пејачи. Тие се евидентирани во Фолклорниот институт во Тирана и се појавуваат на албански радија од двете познати пејачки од неколку генерации Хафса Зибери од Тирана и Фитнете Реџа од Круја, која исто така била нејзин професор. Во соработка со музичари и аранжери на албанската Радио Телевизија, таа го разви нејзиниот пристап кон овие песни и вклучува елаборирани инструментални аранжмани и целосна комбинација на стихови и вокална техника.

Мерита Халили и Раиф Хисени во Скопје доаѓаат со концерт во пратња на  Студентскиот ансамбл на Montclair University, САД и групата “Кастриоти”.

Концертот ќе се одржи на плоштадот “Скендербег”, во Старата  Чаршија, Скопје на 3 јули 2019 година, со почеток во 21:00 часот.

Similar Posts