|

Концерт на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано

Културно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на концертот на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано, 28. мај 2013/вторник/, Салон 19:19 во 20 часот.Културно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на концертот на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано, 28. мај 2013/вторник/, Салон 19:19 во 20 часотКултурно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на концертот на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано, 28. мај 2013/вторник/, Салон 19:19 во 20 часот. Културно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на концертот на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано, 28. мај 2013/вторник/, Салон 19:19 во 20 часотКултурно-Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на концертот на Стојан Димов,кларинет и Рита Трпчева Поповиќ,пијано, 28. мај 2013/вторник/, Салон 19:19 во 20 часот. На програмата ќе бидат изведени дела од Пуланк, Дебиси, Стравински, Шосон, Лутославски и Баси. Стојан Димов, роден во Белград, дипломира на ФМУ во Скопје 1981 година каде во 1992. завршува и постдипломски студии. Во периодот 1981-1983 престојува на специјализација на Музичката академија во Загреб. Носител на награди и признанија на бројни државни и меѓународни натпревари во Скопје, Сараево, Загреб, Штип… Како исклучителен солист на кларинет и саксофон Стојан Димов на своите настапи ја собира музичката публика во Македонија и низ целиот свет: Италија, Србија, Бугарија, БиХ, Австрија, Словенија, Франција, Црна Гора, Русија, Австралија, Сингапур, Малезија… Стојан Димов, освен како солист, повеќе години делува како камерно дуо со пијанистката Рита Трпчева Поповиќ. На своите концерти низ земјава и надвор од неа се претставува со дела од таканаречениот “челичен репертоар” за овој вид дуо, но внимателно следејќи ги новитетите на моменталниот тренд на светските музички едиции, со што се здоби со крајно рафинирана програма во која се застапени сите епохи и жанрови. Тие се воедно промотори на домашното музичко творештво. Редовната изведба на македонски композитори на нивните концерти прерасна во потреба. Дуото покрај концертите во Скопје и низ Македонија учествува и на голем број фестивали во земјава и регионов. Стојан Димов е професор на ФМУ во Скопје – оддел за саксофон и кларинет, како и на Академијата на уметности во Нови Сад и на Академијата на уметности во Приштина.

Similar Posts