|

Изложба: „ СЕЌАВАЊЕ“ , слики од ФАИК КРИЕЗИУ ( 1950 – 2005)

Во   Културно-Информативен Центар – Скопје ,ќе се отвори изложбата  „СЕЌАВАЊЕ“од ликовниот уметник ФАИК КРИЕЗИУ ( 1950 – 2005 ) , 25. 11 (четврток ) 2010 , Изложбени салони – Империјал 1 и 2 , во 20:00 ч.

Фаик Криезиу е роден 1950 г. во Рогачице , Р. Косово , починал 2005 г. во

Скопје. Средно Уметничко училиште завршил во Пеќ , Р. Косово , Педагошка  Академија  во Скопје во класата на професорите : Вангел Коџоман,Спасе Куновски, Борко Лазески и Ванчо Ѓорѓиев. Работел како ликовен педагог во ОУ „ ЛИРИЈА“ во  Скопје.

Самостојни изложби имал во Пеќ, Рогачице ( Р. Косово );  Бихаќ (Босна и Херцеговина ); Пула ( Р. Хрватска ) и  Скопје. Учествувал на повеќе групни изложби во Р. Македонија, Р. Косово  и Р. Србија.

На изложбата во КИЦ – Скопје  ќе бидат изложени 60 дела , работени во техниките: масло и пастел , создадени во периодот 1970 – 2005 год.

Изложбата ќе трае до 4. 12. 2010 г

Similar Posts