|

Изложба – Мозаици работени со керамика на БЛЕРТА СУРОИ

Културно Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на Изложба – Мозаици работени со керамика, на Блерта Сурои, уметник од Приштина. Изложбата ќе се одржи на 15.09.2014 /Понеделник/ – Салон, Империјал 2, во 19.30 часот.

Почитувани,

Културно Информативен Центар – Скопје има особена чест и задоволство да ве покани на Изложба – Мозаици работени со керамика, на Блерта Сурои, уметник од Приштина. Изложбата ќе се одржи на 15.09.2014 /Понеделник/ – Салон, Империјал 2, во 19.30 часот.
Блерта Сурои е родена во 1987 година. Основно и средно училиште завршила во Приштина .
Дипломрала на Факултет за уметности во Приштина, насока – графика, во класот на проф. Хисни Красниќи.
Магистерскиот труд на Катедрата за сликарство на истиот факултет под менторство на Реџеп Фери.
Во истиот Факултет Блерта дипломирала и за актерство во класот на реномираниот актер и професор Енвер Петровци.
Како актерка, глумела во многу театарски претстави и филмови.
До сега учествувала во групни изложби на визуелна уметност:
Биеналето на цртање , Уметничка галерија 2000
Со уметноста против насилството, Приштина 2000
Генерација 2001, Приштина 2001
Незаборавни времиња, фоајето на Народниот театар, Приштина 2002
Со уметноста против насилството, Приштина 2002
Салон на ноември, Приштина 2003
125-годишнината од албанската Призренска лига, Приштина 2003
Ден на Приштина, 2003
Колективна изложба во Токио, 2003
Колективна изложба во Париз, 2003
Изложба “Муслим Мулиќи” – Уметничка галерија, Приштина 2004
Изложба на керамика, Загреб, 2004
Изложба на керамика, Риека, 2004
Изложба на современа уметност на Косово, галерија ХУБИА, Токио, Јапонија, 2004
Изложба на современа уметност на Косово во Бомбај, Индија, 2004
Биенале на графика, Тетово, 2004
EkspoArt, Тирана, 2005
Изложба за керамика, Уметничка галерија во Приштина, 2012

Similar Posts